Skrivkramp? Lugn det finns botemedel

Det finns många tips där ute. De flesta råder: fortsätt skriv. Något som underlättar skrivandet är om man har skriver regelbundet, med andra ord har det som en dela av sina vardagsrutiner.

1. Precis som i inlägget innan, så är små delmål punkt ett. För stora mål, är som att sätta krokben på sig själv. Dela upp arbetet i små beståndsdelar, och förök sen följa dem. Är du riktigt körd, så ha kanske 50 ord per dag som mål. Ja, gå efter dina egna förutsättningar så går det bäst. Sätter man ribban för högt, så går det åt helvete för att gå rakt på sak.

2. När man riktigt har kört fast, ge inte upp på en gång. Har du besämt dig för att sitta 20 minuter, eller längre än så, gör då det. Kommer du ingenstans i texten som du arbetar med, arbeta ändå med texten, researcha, fixa med faktarutan (om du gör en fackbok) även om det kommer längre fram i boken. Bara du arbetar med det du planerade att göra.

3. Arbeta med stycke för stycke. Koncentrra dig verkligen på att få ut 100% av just det där stycket. Sen jobbar du dig genom stycke för stycke om du kommer så långt. På så sätt slipper du hamna ännu mer i skiten. Man jobbar åtminstone istället för att stå på samma ruta och få npll gjort.

4. Byt miljö, gå ut och gå. På så sätt slipper du sitta fast på samma ställe och grubbla. Oftast lossnar det när man får komma ifrån. En promenad, dammsug, ställ dig och diska. Vad somhelst egentligen. Bara du kommer ifrån datorn eller vad du nu skriver på. Själv föredrar jag papper och penna.

Hoppas tipsen kom till någon nytta, och att du kommer ur din skrivkramp.


Kommentera inlنgget hنr:

Namn:
Kom ihهg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback