Beautiful Creatures – Svåra val, magiska hemligheter av Kami Garcia & Margaret Stohl

 
Titel: Beautiful Creatures - Svåra val, magiska hemligheter.
Författare:Kami Garcia och Margaret Stohl
Antal sidor: 508 sidor
Förlag: Semic
 
Handling
Det här är fortsättningen på bok ett. Lenas tagning blev allt annat än vad hon förväntat sig, allt hon någonsin trott på visade sig vara fel och mitt i all kaos knivhöggs Ethan och Macon dog. Hela Gatlin har vänds upp och ner, i alla fall i Ethans och Lenas värld. Lena har nu inte längre de där gröna ögonen som Ethan alltid älskat. Istället tittar ett grönt öga och ett gyllenbrunt öga upp på honom. Det vill säga de få gånger hon vill träffa honom . Mitt i sin sorg har hon dragit sig undan. Men en sak har inte förändrats, sångerna om deras öde. Sixteen moons har blivit Seventeen moons, Ethans verkliga drömmar har återvänt och deras keltande  fortsätter.

Men det är också allt som återstår av det de hade. Lena drar sig allt längre bort från Ethan. Tillsammans med sin onda siren till kusin och en incubus, åker hon iväg för att leta efter stora barriären, ett paradis där mörker och ljus kan leva sida vid sida. Så det är ditt Ethan är på väg, för att rädda henne från det som ska komma. Allt han vet är att sjuttonde månen är på väg, det som ska avgöra Lenas öde. Han måste rädda henne från det som ska komma. Något står inte rätt till. Till sin hjälp har han sin barndomsvän Link och Gatlins nya tillskott Liv. Marian, hans mammas bästa vän och stadens bibliotikaries nya lärling Liv är inte heller vad hon utger sig för vara och tillsammans beger de sig in i det okända.

Omdöme
Jag älskade bok ett -  passionen, det annorlunda, det övernaturliga. Även om jag gillade den här boken väldigt mycket, så gick det inte att komma ifrån att den var mörkare. Sorg och skuld skulle lätt kunna beskriva boken. Ethan känner sig halv utan Lena som funnits där tidigare, Lena vill fly från allt och Ethan jagar desperat efter henne. Men boken var absolut inte dålig för det. Bara lite tyngre att ta sig genom.

Fyra av Fem möjliga

 

NaNoWriMo

 
National Novel Writing Month startades 1999 av Chris Baty, med målet att skriva 50 000 ord på en månad i November Det året var det bara 21 stycken deltagare, men det har genom året växt. Bara förra året deltog lite över 717 000 deltagare, hur många av dem som kom i mål med 50 000 ord har jag ingen aning om. Jag var en av dem som deltog för första gången någonsin, men jag kom inte ens i närheten av att slutföra. Orsak? Jag deltog endast för att komma igång med skrivandet och göra något jag tycker är roligt. Kuratorns tips var, eftersom jag gått in i en vägg, var att INTE pressa mig själv till att klara 50 000 ord. Utan att faktisk göra något jag tycker är roligt= blir glad = mår bättre= tankar på positiva tanken för att orka kämpa emot utbrändheten. Det var endast därför jag deltog det året. Sen efter det har jag fortsatt skriva på annat. Men i år SKA jag nå 50 000!

Meningen bakom detta fenomen är att få folk att skriva VARJE DAG. För problemet är, att man åsidosätter skrivandet för att man måste jobba, ta hand om barnen, hushåll, diska, dammsuga, se på det där programmet på tv...och skriva slutar längst ner på listan över saker att göra. Det blir med andra ord bortprioriterat ofta för andra saker. Meningen är man ska lära sig att sätta sig ner och faktiskr skriva. Några hundra ord om dagen och man har ett råmanus efter en viss tid, som sen självklart måste bearbetas.

50 000 ord låter mycket, men det är det inte. Delar man upp det på 30 dagar, blir det 1666 ord varje dag.
Skriv på väg till jobbet/skolan, skriva lite här och där kan man göra. Kanske inte min målsättning. Vill skriva 1 timme åt gången iaf. På så sätt kommer jag lättare in i ett flow.

Vill du utmana dig själv? Bara göra en något roligt? Galet? Eller vi du bara ge dig själv en spark i röven?
För målet är inte ett pris du vinner, du gör det för dig själv!
Registrera dig själv på NaNoWriMo, och häng på tåget!

Beautiful Creatures – Mörka drömmar, livsfarlig kärlek av Kami Garcia och Margaret Stohl

 
Titel: Beautiful Creatures - Mörka drömmar, livsfarlig kärlek
Författare:Kami Garcia och Margaret Stohl
Antal sidor: 528 sidor
Förlag: Semic
 

Handling

Sexton -åriga Ethan har växt upp i staden Gatlin, en sydstatsort där saker alltid varit på sitt sätt och alltid skulle

 

förbli. En dag börjar en ny flicka i skolan, och inget blir som förut. Ethan blir som besatt av henne och det är början på en romans. Men Lena är inte som vilken flicka som helst, hon är brorsdotter till den tokiga Macon Rawenwood som är avskydd i det lilla samhället. Som inte det vore nog är hon allt man inte ska vara i det konventionella samhället Gatlin där kyrkobesöken på söndagar är obligatoriska, ytlighet en norm och hemmalagade pajer en helighet.

Ethan som haft nedräkning till den dag han ska lämna Gatlin bakom sig, ändrar helt sina planer den dagen hon kommer in i hans liv. Han kastas in i en värld han aldrig trott existerat, en värld där magi, besvärjare och ens öde bestäms på sexton årsdagen.  Då det bestäms om man blir god eller ond. Dagen Lena fruktat närmar sig och Ethan är fast besluten att hjälpa Lena slåss mot de onda krafterna.

Omdöme

Jag kan ärligt säga att jag snubblade över boken. Jag var på jakt efter en bok åt dottern, och istället hittade jag en bok åt mig själv. Orden ”betydligt bättre än Twilight” på omslaget räckte. Jämförs den med Twilight, så kunde den inte vara dålig. Jag vart inte besviken och orden ”bättre än Twilight” hade verkligen inte fel.

Boken börjar precis som Twilight med en prolog om vad som ska komma. Jag vet inte vad det är med mig och prologer, men jag gillar dem. Har alltid gjort. Man får en inblick och kastas in direkt i handlingen och vet vart historien delvis är på väg mot, om än oftast lite luddigt.

Det visade sig att jag inte kunde ha haft mer fel.

Det fanns  en förbannelse.

Det fanns en flicka.

Och mot slutet fanns det en grav.

Jag anade ingenting.

Kapitel 1 och jag vart positivt överraskad. Man slängs åter igen in i handlingen, ett Jag perspektiv från en tonårspojkes syn på det hela. I en värld där verkliga drömmar, statisk kärlek och vändningarna är oväntade. Det man tror ska hända, händer inte.

 Jag rekommenderar verkligen boken. Den är klart värd att läsa.

 Fem av fem möjliga.

Jag är tillbaka och jag lever

Har en tid tillbaka varit frånvarande från bloggen, orken har inte funnits. Precis som så många andra sprang jag in i den berömda väggen förra hösten. En längre tids stress med 80% praktik, söka jobb varje kväll, barnens läxor, göda barnen/hålla dem sysselsatta/rena, skriva 1 timme varje kväll, träna hemma och städa dagligen. Tillslut började minnet svika. Kom inte längre ihåg vad jag skulle göra, vart jag var på väg. Kunde inte koncentrera mig, och planera gick inte längre. Valde att kämpa på trotts att jag inte sovit mer än 2 till 3 timmar per natt i bästa fall. Hjärtklappningar, ångest, lättirriterad och magkatarr följde. Men tänkte fortfarande inte stanna upp. Jag skulle ha ett arbete, sen kunde jag varva ner. Droppen kom när jag somnade överallt, och grät non stop. Det var inte samma sorg det chockerande dödsfallet innebar. Hela jag var en urvriden trasa. En dag kom jag inte utanför dörren. Hade precis skickat barnen till skolan. Satt på golvet och skakade som ett asplöv, tårarna rann ner för kinderna och jag kunde knappt andas för hjärtat som slog i ultra speed. Där började sjukskrivningen och jobbet mot att ta mig tillbaka. Inte förrän 2 månader sen orkade jag lyfta en bok igen. Jag som i vanliga fall slukar böcker på engelska, klarar inte av att läsa en engelska bok i timmar längre. Kan läsa svenska böcker i timmar nu, men har föredragit engelska så länge jag kan minnas. Eftersom jag är igång och dessutom ska försöka mig på NaNoWriMo, så tar jag upp bloggen igen. Välkomna tillbaka.