Tillfälle 2

Skrev förra veckan om hur det är när ens karaktär står framför en, och förr två veckor sen skedde det igen.
Jag satt smått i komaliknande tillstånd och väntade på bussen, var så trött att jag inte fattade hur jag skulle orka jobba då jag sovit riktigt dåligt den natten. Såg en människa komma gående mot busshållplatsen, och tänkte inte mer på det. Fortsatte att leka med mobilen då jag var lite för tidig, allt för att hålla mig vaken. Tänkte inte mer på människan som stod och trampade utanför busskuren, tills han hostade till. Var inte förberedd på ljudet och såg rädd upp. Då såg jag HUR han såg ut. Stirrade nog lite för länge, för han stirrade tillbaka innan jag såg bort. 
Man kan ju inte stå och glo ut folk för att studera dem, folk börjar ju undra vad man håller på med. :-)
Skulle iaf jag göra. och undra om människan var galen eller inte. 

Han var en avbild av min karaktär K, bara i modernare kläder. Precis den ansiktsform jag tänkt mig, ögonbrynen, det där lugnet i ögonen, käkarna, axlarna. Vad jag kom fram till? Jag har gjort han för lång i mitt huvud, inte riktigt lyckats få ihop HUR lång han egentligen är. Han ska inte vara 186 som jag först skrev ner, 175 blir bättre lärde jag mig då. s. 


 

Half bad - häxornas krig av Sally Green

 
Titel: Half bad - ondsans son
Orginaltitel: Half bad
Författare: Sally Green
Genre: Ung vuxen/Young adult
Sidor: 357 sidor
Förlag: Förlaget Semic

Handling
Jagad av alla. Önskad av ingen. Sextonårige Nathan är son till en vit häxa och hans far är den mäktigaste och mest ondskefulle svarte magikern någonsin. Nathan är till hälften vit, till hälften svart. Ond, god - eller både och.

Omgivningen fruktar den kraft han bär på. Myndigheterna bevakar honom. Han får inte röra sig fritt. De enda ljuspunkterna i Nathans liv är storebror Arran och förbjudna kärleken Annalise.

Nathan förs bort och hålls inspärrad. Man bävar för hans sjuttonde födelsedag, det livsagörande ögonblick då en häxa får tre gåvor, sina magiska krafter. Men vem ska ge Nathan dessa gåvor? Hans mor är död och hans onde far har varit försvunnen och jagad under hela Nathans liv. Utan krafterna kommer Nathan själv att dö. Men det finns en sista möjlig utväg.

Nathan satsar allt på att fly. Ensam, utstött och jagad på liv och död tar han sin sista chans för att överleva.
Det här är del ett av en trilogi. 
 
Omdöme
Det finns böcker som man läser och glömmer, och det finns böcker som berör! Den här tillhör den sista med ett stort jävla WOW i slutet! I början satt jag och undrade vad det var jag läste om jag ska vara ärlig. Hur kunde den ha fått så höga betyg?! Inburad och får träna på att springa? Ja för mig höll det inte ihop, sen vände allt. Jag fortsatte läsa, och jag var fast. Tror jag läste ut den på 3 dagar, och då jobbar jag ändå 100%. Så läste till jobbet, under lunchen och på väg hem från jobbet och efter barnen lagt sig. 
 
VAd var det då som gjorde den här boken så bra?
Det var flera saker. 
Andra böcker vet man ungefär vad som ska hända, det kan jag inte säga att man gjorde med den här boken. Hela tiden hade den oväntade vändningar och när man då och då trodde att det var kört så löste det sig alltid på något sätt.
Boken är nytänkande, hur häxor framställs, hur de integrerar med människor och hur deras värld ser ut. 
När jag vände det sista bladet så ville jag bara läsa del 2 i serien. Jag ville ha mer av Nathan! Man får verkligen förståelse för honom. Utstött, grav dyslektiker och hatad av alla vita häxor. Och förbjuden att vara med den enda utanför familjen som pratar med honom. Behöver jag säga något mer?? 

Betyget? Läs den, för guds skull! 
 

När ens karaktär dyker upp i verkliga livet

Har som ni kanske förstått MÅNGA första utkast som måste bearbetas och redigeras och åter igen redigeras. 
En av dem, låt oss kalla den N efter MC's namn, har legat på skrivbordet ett tag. Jag har sneglat på den då och då och inte fått till den mer än till ett första utkast. Jag vet hur den ska börja, eller mer VAR. Personligheterna hos bägge huvudkaraktärerna är redan bestämda in i detalj. Mc's mörka skämt nedskrivna och hans egna uttryck som bara han drar beskrivna.

Stod på jobbet en dag när en engelsktalande kund kom in i butiken och ville ha något att dricka. Han satt där med sina kollegor och pratade och skrattade. Sen började han prata! När första kommentaren kom tittade jag förvånat upp på honom, innan jag fortsatte med att mitt. Skämtet han drog, kunde likagärna vara från N. Men sen kom fler och fler skämt, hans sätt att skämtsamt flörta på det där speciella sättet. Att dra till med ett äldre uttryck som inga yngre använder, hur han blinkade. Det vart bara läskigare och läskigare. Men samtidigt så vissade det att det faktiskt kan funka. MC är inte för mycket! Han är inte så egen att han anses som galen. Var nästan rädd när jag läste igenom den första gången att jag gjort han för egen, för speciell. Inte kan väl en vivör vara så mörk och sarkastisk och smått galen? Jo det går, det ses faktiskt som charmigt fick jag se den dagen. 
 
 
 
 
 

Torment av Lauren Kate

 
 
Titel och orginaltitel: Torment
Författare: Lauren Kate
Sidor: 480 sidor
Förlag: Corgi Childrens
 
Handling

I del två av Fallen serien, byter hon skola igen. Nu för att Daniel inte anser att hon är i säkerhet på Sword & Cross, utan måste skyddas till varje pris. Det finns de som till varje pris vill se henne död, och han är villig att göra vad som helst för att skydda henne.
I skolan får hon lära sig om sina tidigare liv, och hon börjar alltmer att tvivla på deras förhållande. Vad är det han gömmer och vilken sida står han på egentligen?? Och är det menat att hon ska vara med någon annan?

Omdöme

Boken börjar återigen i samma krypande takt, långsamt får man följa med in i hennes nya liv på skolan, och hur hon tar flera ogenomtänkta beslut. Samma impulsiva hon har inte ändrats mycket. Ju mer hon får veta om sitt förflutna, tycker man ju att hon borde lära sig att vara mer försiktig. Men hon gör snarare tvärtom, och det kan irritera mig lite. Om hon är rädd om sitt liv, borde hon lyssna på alla som säger åt henne att sakta ner. I hela boken tycks hon nu göra revolt. Hon börjar åter igen ifrågasätta deras relation. Tänk om det är menat att hon ska vara med någon annan? Cam, eller varför inte Miles? Daniel ser hon knappt och hon hoppar mellan att lita på honom och misstro honom. Älska honom, eller ta anstånd från honom. Den här följer samma mönster som andra bok serie följer, bok nummer två är mörkare än alla andra böcker. Så håller hoppet till att del tre är positivare. Även om boken slut hade ett väldigt oväntat slut, som verkligen överraskade en glatt.