Har gått över till datorn

Från att tidigare ha skrivit för hand, så har jag numera mer och mer gått över till datorn. 
Innan hade jag ett tydligt mönster. Jag skrev första utkastet för hand om sen när det var dax att påbörja redigeringen så skrev jag över till datorn. 

Idag kan jag skriva både första utkastet på datorn eller för hand, beroende på var jag befinner mig. Enda skillnaden om jag skriver för hand är att jag då skapar en mapp på datorn med nummer och tillfällig titel och den mappen förblir tom (ordning och reda). Pappret hamnar istället på hög i bokhyllan bland all andra anteckningar. 

Men skriver i allt större utsträckning på datorn då det förenklar allt, och man slipper släppa med sig en hel hög med papper om man känner för att arbeta med just den storyn den dagen. Istället är allt samlat på usb stickan. 
En "ny" dator kan vara den enkla förklaringen till övergången. Min tidigare antika dator var så långsam att jag hann göra både middag och äta innan den hunnit starta upp. Det problemet har jag inte längre. Datorn kanske inte är ung, men jag behöver inte planera in uppstarten längre. 

 

Fallen av Lauren Kate

 
 
Titel och orginaltitel: Fallen
Författare: Lauren Kate
Sidor: 480 sidor.
Förlag: Corgi Childrens
 
Handling

Efter att ha fått skulden för att ha orsakat en brand på sin föregående skola som tagit en annan elevs liv, flyttas 17 åriga Luce till en ny skola för problematiska barn, långt bort från sin enda vän och familj. Sword & Cross är allt annat än vad hon är van vid. Och snart upptäcker hon att hennes nya vänner är allt annat än vad hon trott. Boken bygger på kärleken mellan Luce och Daniel, hennes tonårs relaterade problem och ja….mer kärlek och tonårsgrubbel. Fallen är del ett i en serie om kärleken mellan två själar.

Omdöme:
När jag först slog upp Fallen hade jag inga förväntningar, en bok om kärlek och änglar kan ju knappast vara allför illa? Jag hade ju redan avlöst Twilight med vampyrer och varulvar och Beautiful Creatures med häxor, då kunde jag likagärna fortsätta på temat onaturliga väsen tyckte jag. Sagt och gjort, slog upp boken som för övrigt är på engelska, och satt och läste varje dag på lunchen, till och från jobbet. Ville helt enkelt veta HUR det skulle gå. Skulle hon få sin Daniel, eller skulle Cam lyckas fånga henne? Och vad dolde de andra från henne? Då boken är riktad till Young adults är innehållet därefter också. Men jag gillade det! Ingen bok där handlingen går snabbt fram, utan snare bit för bit får man veta allt tills det i slutet säger pang bom och allt avslöjas och säcken binds ihop med ett slut som avslöjar att bok två väntar på en.

Då boken är på engelska, så måste man ändå ha en bra grund engelska att stå på för att hänga med, i språket. Så det kanske inte är den första engelska boken man hugger tag i.

Camp Nano

I april var det Camp Nano 1 av 2. En hel månad av intensivt skrivande. Enda skillnaden mot NanoWrimo som är i November, är att man bestämmer antal ord själv. Tänkte först inte vara med, även om jag skrivit dagligen sen januari. Dag 3 in i April ångrade jag mig och anmälde mig och satte siktet på 30 000, då jag redan skrivit 12 000 ord på tre dagar. Då pratar vi skriva på väg till jobbet, under lunchen, och sen slagit på datorn efter jobbet. Hela  april var jobb, hushållsarbete, barnen, läxor och skriva. Inget gym, inget socialt umgänge och mindre sömn.

Den sista April kom jag  över mållinjen med 32 000 ord circus.

 

 I Juni sätter camp nano igång igen. Tänkte köra då igen. Nu med mindre ord då det ändå är sommar och jag inte tänker sitta inlåst när sommaren kommer, för att skriva. Ibland tänker jag faktiskt ha ett liv också. Tänker ni andra också delta? 


Harry potter och det fördömda barnet

 

Titel: Harry. Potter och det fördömda barnet.
Orginaltitel: Harry Potter and the cursed childs, part one and two.
Författare: J.K Rowling, John Tiffany och Jack Thorne.
Sidor: 384 sidor
Förlag: Raben &Sjögren

Handling

Den åttonde berättelsen. Nitton år senare ...

Det har alltid varit svårt att vara Harry Potter, och det är inte mycket enklare nu när han är en överarbetad anställd på Trolldomsministeriet, make och pappa till tre skolbarn.

Medan Harry brottas med ett förflutet som ständigt gör sig påmint, måste hans son Albus slåss mot ett arv han aldrig velat ta del av. Det förflutna och nutiden smälter samman på ett olycksbådande sätt och både far och son blir medvetna om den obekväma sanningen: Ibland kommer mörkret från platser man inte väntat sig.

Omdöme
För det först, boken är skriven som en teateruppsättning. Det var inget som jag i mitt förvirrade tillstånd tänkte på när jag klickad hem den. Och när man är van vid att läsa böcker som målar upp scener, och har dialoger som är skrivna på annat sätt så tog det ett tag att komma in i boken.
Nog att jag visste att den var skriven efter en teateruppsättning, men antog konstigt nog att de skulle ha skrivit om boken till vanligt bokformat. Fråga mig som sagt inte var jag fick det ifrån?

Men när jag väl vande mig vid alla namn och hur boken var skriven, så gillade jag den. Hur handskas man med att ens far är känd och folk har förväntningar på en efter det? När ens relation till ens överskyddande far inte är den bästa.

Det här inte inte något manus jag skulle läsa, om jag inte gillade Harry Potter, vilket jag gör.
Och det är inte heller någon bok som jag skulle rekommendera andra om de inte gillade Harry Potter. Bara för oss Potter nördar/gillare. Men håll som sagt i tanken att den är skriven som en pjäs. Det sänker därför betyget något, då det tog några kapitel att komma in i bokens sätt att vara skriven på. Därför förlorar den lite anser jag. Hade de bara skrivit om formatet hade boken fått bättre omdöme. 


Varma kroppar har fått uppföljare!!

Hur har jag kunnat missa det??
Okej, jag kraschade rejält och kunde knappt göra mat för att min hjärna inte kom ihåg hur man kokade potatis och stekte köttbullarna samtidigt. Att läsa en bok gick inte då, och eftersom jag inte förstod vad jag läste, orkade se på tv eller lyssna på radio för att jag glömde bort vad jag lyssnade på.....ja ni hör själva. Man blir bortkopplad från omvärlden, och vet inte riktigt vad som händer runt om en. Så vart förvånad när jag läste på Isaac Marions facebook sida för ett tag sen att han faktiskt släppt två böcker runt "warm Bodies" under åren. Så får snällt köpa de lagom till sommaren så jag har lite sommarläsning. 
 
"The new hunger" och "the burning world" heter de för er som undrar. Och nej de finns inte på svenska än. 

Är de lika välskrivna/humoristiskt skrivna  som "Warm bodies" var så kan det inte bli fel. 

Ibland känns min hjärna som Dels

För er som inte läst ”Beautiful Creatures” så är Del, Lenas moster. Hon är självklart en besvärjare som ser dåtid, framtid och nutid i olika format samtidigt. Hur de var och hur det kunde ha blivit. Att aldrig veta var hon är. Hjärnan är alltid överallt och ingenstans samtidigt. Ibland känns min hjärna lika förvirrande. Man är i nuet, vad som ska göras nästa vecka, vad barnen har i skolan. Läxor? Utflykter?
Var var Jessie i historien? Annie och Lucifer – hur ska jag utveckla det? Ska verkligen den där speciella scenen ut Yuchi vara med? Är den nödvändig för historien? Hur ska  Nathanaels brev två vara? Var i historien ska breven läggas in? Ska man vara närvarande när hon mottar breven? Eller ska det bara vara en sida och sen börjar nästa kapitel? Hur fan ska jag få in alla den där infon plus beskrivning av nutid och dåtid i kapitel ett så att den blir sådär wow?!?

Det är ungefär såhär min hjärna ser ut mest alla dagar, och på det ska jobbinformation in i den här hjärnan också. Skrivrelavant och verkligheten slåss om att få plats i hjärnan. Rena rama motorvägen där inne just nu. Att jag är förvirrad ibland kanske inte verkar så konstigt ändå?!