Att avsluta mitt i

Fick höra en kommentar en gång av min syster som läste en text jag skrivit. Hade råkat lämna den framme, vilket jag inte brukar göra i vanliga fall. Men ibland tänker man inte rikitgt.

"Men du kan ju inte sluta mitt i menningen!"
Jag har aldrig reflekterat över det, och såg det inte som konstigt.
Det är inte något jag gör varje gång, men det blir lättare att komma igång nästa gång jag skriver.
Nu vissar det sig att även en av Sveriges största författare kör samma still.
Så helt ute och cyklar är jag inte.
Det roliga med det hela är att han är den författare som jag såg upp till i tonåren. Min första idol inom skrivandet kanske man kan säga. Vem jag pratar om? Jan Guilliou.


Montegomery gör comeback!!!

Igår skrev Jude Deveraux det jag längtat efter att höra bra länge nu. En av hennes bokserier som kretsar kring familjen Montegomry gör comeback! Jag är lyrisk. Twilight och Harry Potter kan slänga sig i väggen tillsammans, så bra är Montegmery serien. Tänk er riktigt manliga män, en tid som inte längre finns.

I have something to tell you that I think you'll like. After much thought and lots of discussion with some people, I am going to make the hero of my ghost book a Montgomery. I have to do some research on this, which I've been working on for 2 days now, but it can be done. There's a mystery to be solved and I'm going to bring in Mike Taggert and his relatives to do it. I was shocked to realize that Mike is now 51 years old. His children are 20, but he has older nieces and nephews. I haven't worked out the details but the family was separated in 1807 but find each other again in 2012. It's all in the works but I think I can do it. Do you like this idea?

Är ni också fan av Jude Deveraux, så adda henne som vän på Facebook.

 


Gestaltning, huvudintriger, händelsehorisont och dialoganvändning.

Visst låter det spännande?
Det är det iaf för mig som är intresserad av skrivandets konst.
Jag kan skriva, men att fräscha upp kunskaper man börjat ta för givet är alltid bra.
Idag hittade jag en kurs i just gestaltning, på distans. Problemet är bara att kommunen inte köpt in just denna kurs. Då står valet mellan att söka och chansa och att punga ut 1000 lappar för en kurs på en annan skola. Pengar jag inte har just nu. Jag vill ha just distans, då det passar mig bättre. Att få välja tidera själva, och vilken takt är för bra för att vara sant.

Men åter till gestaltningen.
Man kan behöva läsa att man inte ska skriva att en person är stor. Utan man ska beskriva det som om man målade upp en bild. Rita upp scenen, när du skriver. Det är ju självklart för mig. Men som sagt upprepning. :-)  Men det får mig att fundera. Man får väl skriva på följande sätt?

"Mannen som kom in genom dörren var enorm. Inte bara en kroppsdel på han, utan hela han var en jätte och vi andra minifolket. Jag hade inte tänkt på det när jag först sett han stå luttad bekvämt mot en stolpe, tvärs över gatan. Där hade han varit som vilken människa som helst, det var inte förrä han klev genom dörrarna som det blev uppenbart. Hur han tvingades böja sig ner för att inte....."

Där gör man just det man inte ska. Slänger beskrivningen i läsarens ögon.
Men det låter väl bra ändå? För trotts allt får man ändå in bekrivningen av han. Man får en bild av hur han ser ut. Fast jag skulle nog ha beskrivit lite mer om det varit min huvudkaraktär.

Sen har vi kommit till intriger.
Tänk er att ni läste en bok, om en person som ska gå från punkt a till punkt b. En resa som kommer ta veckor. Han vandrar, och vandrar och vandrar. Ingen händer. Han äter, ingen personlig utveckling. Ingenting! Vem vill läsa en sådan bok? Precis! En huvudintrig kan självklart vara vad som helst. Det kan vara att exempel någons barn blir dödad, och hämden är intrigen. Själva grejen som månen snörrar runt. Eller i en kärleksroman, att spränga gränserna mellan dem. De kan vara olika till sättet, och de måste våga kämpa för att kunna hålla ihop. Våga möta omgivningens fördomar, våga stå för det de är och gör. Huvudintrigen kan cirkulera kring ett mord.
Sen kan man och bör lägga upp olika småintriger som är kopplade till själva huvudintrigen. Som sagt action, händelser.

Med risk för att låta lite flummig, för vissa saker är svåra att beskriva, så ska jag göra ett försök. Googlar man på händelsehorisont kommer det upp ämnen som rymden, svarta håll och fysik. Inget som har att göra med skrivandet. Men det är ett begrepp som används och som finns inom skrvandet. Tänk er så här. Ni sitter i ett mörkt rum. Ni ser inget, ni hör inget. Men så tänds lampan och dörren öppnas, ni får plötsligt en glimt av vad som sker utanför din mörka värld. Du kan känna dofter kanske av vad som sker i rummet intill. Man får en inblick i vad som händer bakom horisontens kanten, skulle man kunna säga.

Sen till dessa dialoger. Tro inte att det bara är att skriva. Nej, man kan skriva på fler än ett sätt. Man kan använda dessa "minus" för att vissa att olika personer talar. Man kan använda dessa ", vilket blivit allt vanligare.
"Gå och kolla du" sade den gamla gubben innan han vände ryggen till och gick sin väg. Men innan han stängde dörren vände han sig om en sista gång. "Men kom ihåg en sak min pojk, var försiktig bara. Man vet aldrig vad som väntar där ute".

En annan liten detalj att tänka på är hur de används, en långdragen diskussion är aldrig roligt att läsa, kom till det de vill ha sagt på en gång. Själva kärnan i det de pratade om. Vill man återberätta något, gör just det. Ta inte om hela dialogen igen, när person 1 ska berätta samma sak för person 3, som hon berättade för person 2. Blir bara tjattigt. Återberätta sam sagt genom text istället.

Skrivandet är inte lätt. Det har jag aldrig påstått. Det är som ett pussel, alla bitar med storyn, dialogerna, hur allt är upplagt, personbeskrivnigarna. Allt måste funka, för att bli en bra helhet. Har man insett det så lär man knappast ge upp på en gång. Visste man inte om det innan man började och inser det under arbetets gång, så lär det blir värre. Man trodde det skulle var lätt, men helt plötsligt vart det 10 gånger mer arbete bakom texten än vad man från början trott.


 

Med dessa råd i ryggsäcken. Lycka till!

 

 Livet är en cirkel, där allt påverkar allt och alla


"En pojke kommer snart att skamset möta sin moders blick, och låsa in sig i sitt rum som är fyllt med symboler från nazismens storhetstid. Pojken kommer att gråta och förtvivlat torka en jämnårig pojkes blod ifrån sina svarta blanka skor.

Det är en vanlig natt i staden, och någonstans stänger en far sitt fönster. En tårta med rosafärgad grädde på bordet, en reella svalnat kaffe och tre flaskor ljummen apelsin zingo, för att fira grabbens femtonde födelsedag. Ett klumpigt inslaget Högdalen av senaste modell.
En telefonsignal.
En röst.
Någonstans i staden kan en orolig far nu sluta att vänta sin son."


Skriven av

Lasse lindroth - "Där inga änglar bor"Finns det inget intresse??

Efter att ha jagat tidningen "skriva" i vår kommun, så insåg jag att det bara var att ge upp. I vår kommun sålde tre affärer tidningen, ingen la de i sina hyllor. Jag frågade min mamma som jobbar inne i stan, om hon kunde leta där på pressbyrån och där hade de den. Även om hon fick fråga i kassan, och fick höra. "vad e det för tidning? har jag aldrig hört talas om?!". Men den fanns där. Och äntligen fick jag tag i tidningen. Kors i taket.

Vad är det som gör att det i våra stora affärer finns 20 magasin för bilar, 3 för mobiler och 20 barntidningar. Minst lika många korsords. Men ingen i Upplands Väsby vill ha Sveriges ENDA tidning om skriva?? Det finns fem tidnigar om historia, vilket jag inte gnäller om. MEn kan man inte ta bort en av dem? Eller en av desa bil tidningar?

Hoppas på en ändring, för med deras sätt att se på det, så får ju inte nya tidningar någon ny chans att komma in på den nya marknaden.

Kärlek ända in i döden


"Leave it to you to think about the money. Anyway, a couple of hikers saw a bat fly into some rocks and started investigating and found a small cave. Inside were two skeletons, one of a young woman wearing the remnants of a beaded dress and the other of an old man wearing a leather coat. He had a glass eye and -" she looked up at Cole.

"Even though carbon dating showed the woman's skeleton to be about a hundred years older than the man's, they were holding hands when they were found."

"And that's romantic to you? Two dead people? Skeletons are romantic? Life  is romantic."

"You are a man, that's all that's wrong with you."

~

Stycket är ifrån Jude Deveraux bok "Legend"


Motivations höjande

 
"Då va skolan och jobbet igång då.Hur va första dagen? Glömde du ragga och ladda? Well, its not too late. Tisdag och du in göra underverk. Vakna upp och känn viljan att ta tag i allt och slå dig fram i livet. Känns motivation att nu jävlar är det min tur. "Nästan bäst" så har du inte gjort ditt yttersta. NEVER Let down your dreams. Kämpa hårdare. Nå dina mål. Bli smal? Ut och träna. Bli smart? Läs dina läxor. Bli rik? Jobba på. Få drömjobb? Fixa tentorna. Du vet egentligen jäkligt väl vad det är du behöver för att nå ditt du vill. Dungar nyckeln. Wtf väntar du på?... Framtiden är DIN! Varsågod, ta en stor tugga. Hoppas den smakar bra."

Dessa kloka ord kom  från Danny Sauceco.


Böcker att läsa ur bokhyllan


Detta har aldrig hänt tidigare, men i år har jag köpt otroligt många böcker second hand. Böcker som sen lagt på plats i bokhyllan, och inte glömts bort. Men tiden har inte riktigt funnits till, eller jag har snarare lagt tiden på annat. Men i år SKA jag börja läsa mycket igen. Jag älskar att läsa, det är helt enkelt jag.

"Kokain" av Lasse Wierup & Erik de la Reguera
" Water for elephants" av Sara Gruen
"Utvald att leva" av Jerzy Einhorn
"Vattenmelonen" av Marien Keyes
"Schandiers list" av Thomas Keneally
"Såld" av Zana Muhsen
"Förmöget folk" av John Galsworthy
"Bojor" av John Galsworthy
"Sjunde månens natt" av Viktoria Holt
"Guvernanten på Mellyn" av Viktoria Holt
"Fjärran han drumlar" av herman Lindqvist
"Jenny" av Jonas Gardell
"Sagan om ringen" trilogin av JRR Tolkien
"Borta med vinden" av Margaret Mitchell
"Da vinci koden" av dan Brown
"Kristin Laurensdotter" Sigrid U
Alice Lyttkens trilogin på fyra böcker.
Alice Sebolt "fickan från ovan"
"Låt den rätte komma in" av John Ajvide
"Dotter önskan" av Katarina Janouch
"14 år till Salu"
"Att älska som en porrstjärna" av Jenna Jameson

Så lite att läsa har jag, men trotts det vill jag ha mer. Nyare böcker.

Böcker att köpa 2012Jag ligger lite efter bland nysläppta böcker de senaste två åren. Så det tänkte jag ta igen nu i år. med råga, och allt ska självklart läggas upp här på bloggen. Så böckerna att köpa är:

"3096 dagar" av Natascha Kampusch
"Det du inte såg" av Patrik Sjöberg
"Jag är Zlatan: Zlatans egna berättelse" av Zlatan Ibrahimovic
"jag kommer sen" av Eva Wikland
"White Owl" av Veronica Blake
"Vecka 36" av Sofie Sarenbrant
"Steve Jobs" avWalter Isaacson
"Beastly" av Alex Flinn
"En vampyrs bekännelse" av Anne Rice
Richelle Mead's trilogi "Törst", "fruset blod" och "Skuggkysst"
P.C Casts två böcker ur en serie. "Svart ängel" och "utvald"
"En riktig våldtäktsman: en bok om samhällets syn på våldtäkt" av Katarina Wennstam
"Inspärrad" av Teresa Cooper
"Skamfläck" av Caroline Engvall
"Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt" av Katarina Wennstam
"Warm bodies" av Isaac Marion (jag vet jag har den som e-bok, men det är inte riktigt samma sak)
"Halvblod" av Sofie Trinh Johansson
"Salt och vatten" av Sofie Trinh Johansson
"Varför gråter inte emma?" av Magnus Wennerholm
"Trasig" av Sky Keenan
En nyare bok av "jude deveraux. (samlar)
Och en bok av Johanna Lindsey. (samlar)

Blir en hel del, men genom att köpa begagnat och pocket om det går, så ska det gå att få ihop.


Nytt nummer ute

Ett nytt nummer finns nu ute i affären, av tidningen Skriva. En tidning jag tyvärr inte kommer kunna köpa förrän slutet av den här månaden. Men den som väntar på något gott, hetter det ju. Och jag kommer sannerligen skina som ett barn när jag får tag i den. OM jag får tag i den. Vilket vi hoppas. Så håll tummar och tår för att jag får tag i nummer två av detta nummer.


Att skriva med småbarn

Man tycker ju att det inte borde utgöra någon större skillnad. Men det gör det. Vardagen spinner på i 120 från morgon till kväll, sitter man ner vid datorn när de är vakna så hinner man sitta max 5 minuter. Sen ropar de var 10:e minut endast om man har tur.  Men oftast hinner man bara sitta max 1 minut. De vill ha hjälp med något, de bråkar om samma sak. Man sätter sig ner och hinner bara börja på det man ska göra, de ropar igen. Man hjälper till. Sätter sig ner och läser igenom, skriver en mening. Sen ropar de igen. Ja som ni hör, det är ingen ide. Man ger liksom upp efter 10 försök redan.

Lovar sig själv att skriva när barnen sover, men oftast somnar man själv eller är så trött att man tvingar sig till de sista rörelserna som kvälsmål, borsta tänderna och sånt. De tider jag har är 5 timmar, tre dagar i veckan då de faktiskt är på dagis/skola. Då ska städning, skriving in. För det är faktiskt lättare att städa ensam än med ungar. man plockar undan, de drar fram."lägger ni en enda leksak på golvet igen i köket, så hamnar den i papperskorgen!" gormar man tillslut, för trött för att upprepa att man faktiskt moppar golvet inne i köket och att de inte kan var där då. Skrivandet får lida ja, för att försöka få ihop städande, hitta ett arbete, umgås med barnen, tvättstugan, göra mat, diska, plocka undan. Och ibland vill man faktiskt också göra annat, som att ummgås med vänner och familj och spela nåt så enkelt som tv-spel. Allt detta ska in i mitt livspussel.

Så hur andra lyckas, är för mig ett myserium. Går det på duracell batterier, eller har de en väldigt förstående andra halva??


Är det verkligen så tragiskt??

Läste för ett tag sen i tidningen Skriva, om olika sätt att nå ut med sin bok. 7 olika, för att vara mer exakt. De flesta inget utöver det vanliga. Förutom en som fick mig att skratta högt första gången, idag le trotts att jag läst tidningen några gånger nu. Tipset de kom med?

Var med i en dokusåpa och skäm ut dig och ge sen ut en bok. Du har då en fot inne på marknaden, och nästa bok kommer gå lättare att sälja. Det sjuka med denna korta instruktion, eller vad man nu ska kalla den, är att den tragiskt nog är sann. För som det ser ut idag, vill många vara med på tv för att synas. Syns du, så finns du tycks vara livets motto för alltför många idag tyvärr. För att ta ett exempel, Gyninge. Hon är ett klassiker på denna plan isf. Hon kommer in i huset med buller och bång. Syns, hörs, super och är skandal. Hon kommer ut, ALLA vet vem hon är. T o m de som inte ens sett serien, för alla talade om henne också. Hon festar runt på Big Brother vågen. Hon saddlar om, släpper en bok. Den får uppmärksamhet just för att det är hon som skrivit den. Hon släpper en andra bok. Ja, ni hajar. Det tycks funka. Kanske är det den vägen man ska gå då? ;-)

Nej, det måste finnas en enklare vägar ditt. Det är iaf vad jag vill tro......