Stephenie Meyers nya bok

 

Det kan knappast ha ungått någon att Stephenie Meyer nyligen släppte en ny bok till glädje för alla Twilight fan (inklusive jag). Sen att det vändes till besvikelse för andra är en annan femma. På forum har boken ifrågesatts t o m. Boken anklagas för att bara ha bytt namn på karaktärerna, inget är omskrivet. Det är bara ett sätt att ytterligare tjäna pengar på serien. Vad hände med dottern? Med Bella? Med Edward? Och Jakob? Återstår att se om det någon gång i framtiden kommer en fortsättning så att man man får svar på dessa frågor. En sak vet jag helt säkert, och det är att jag ska försöka få råd att köpa den. Varför?

Tanken har slagit mig efter att ha läst några kommentarer på nätet om boken, att hon kanske vill få igång en diskussion om de traditionella könsrollerna?! Även i böckernas värld, precis som i verkliga livet (tyvärr), förväntas mannen ha rollen som maskulin – stark och beskyddande. Är man inte den där hjälpande handen i en nödsituation, är man inte man nog. Ni har nog alla hört uttrycket: ”Är du man, eller mus?!”. För ingen vill ju vara musen. Det är inte fint att vara feg som man. Inte socialt acceptabelt inom många kretsar. Samma sak gäller kvinnans roll. Kvinnan förväntas vara feminin. Ta hand om sig själv, vara moderlig, ha kontakt med sina känslor och skör. Bella bryter några regler där, men feminin är hon.

Ett exempel ur verkliga livet:

Ett par bor ihop, en man och kvinna denna gång. Var hamnar kvinnan oftast när de flyttar ihop? Jo, nämligen i köket, städar och tar hand om hushållet. Och senare även om barnen till största del. En traditionell roll som fortfarande tycks leva vidare i vårt samhälle. Mannen fixar det praktiska med bilen, det som går sönder hemma, monterar ihop ikea möbler mm. Invanda roller som de flesta tycks följa. Det är där Bella bryter LITE. Hon får tag i de där motorcrossarna och ber Jacob om hjälp att fixa dem. Hon lever på adrelin kickar ett tag. Ett drag som drar mer åt det maskulina hållet. 

Nu kommer det intressanta. Iaf ur författar synvinkel och för oss som tror på/kör genus. Rätten att få vara sig själv, oavsett kön. Vad händer om Bella och Edward blir den mänskliga svagare människan som behöver skyddas, medan Bella blir den överbeskyddande och starka vampyren?

Har en liten aning. Då rollerna var smått som det i ”Beuatiful Creatures”. Han en vilsen människa som i närheten av det övernaturliga bara vart en svag kille. Hon stark med magiska krafter. Hon kunde få hans hjärta att stanna med en kyss. Hur mycket han än ville skydda henne från de onda på hennes sida, så hade han ingen chans. Han var inte stark nog. Ett drag som inte ses som manligt i vårt sjukt förvridna samhälle.Kommentera inlنgget hنr:

Namn:
Kom ihهg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback