Storyn godkänd

I veckan låg jag och skulle natta dottern. Dessvärre hade jag lovat henne att jag skulle läsa en saga för henne dagen efter, och boken hade jag glömt hemma. Men nu låg jag i feber och var allt annat än pigg. Men tro inte att det var en ursäkt, eller det faktum att jag hade glömt boken hemma. 
"Mamma, du skriver ju alltid. Ta någon av dina berättelser."
Ja, nog skriver jag hann jag tänka. Men det är inga barnberättelser. Så fick ta projektet jag planerar skriva på nu till Nano till nattningen. Dock lite censurerad.Men den vart godkänd ur en snart 11-årig tjejs synvinkel. Kändes skönt att historien höll. Har många gånger tyckt att demoner och sånt går inte att skriva om. Får nog tänka om.


Britt-Marie var här av Fredrik Backman

 
Titel: Britt-Marie var här
Författare: Fredrik Backman
Sidor: 359
Förlag: Pocket Förlaget
 
Handling
Britt-Marie, 63, är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och felaktigt organiserade besticklådor får henne att skrika på insidan. Hon har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat samhälle vid en väg där allt är nedlagt utom den ölstinkande pizzerian. Britt-Marie avskyr fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är sannerligen inte en början på en underbar vänskap. 

Men när byns ungdomslag behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. När Britt-Marie dessutom blir utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarium finns det ingen återvändo. 
 
Omdöme
Eftersom jag gillade "Saker min son behöver veta om världen" så mycket, så tänkte jag köra på med samma författare även i nästa bok jag kom att läsa. Det visade sig inte vara en nitlott. Till en början tyckte jag snällt sagt att Britt-Marie minst sagt var lite egen. Men hon kom att växa i mina ögon. Kanske för att man fick en bakgrundshistoria att gå efter. En charmig och söt historia om att livet inte alltid blir som man tänkt sig. 

Förra helgen plottade jagFörra helgen förberedde jag inför Nanowrimo. För första gången någonsin . Kanske är det något bra, att det skrivande jag planerar faktiskt blir av. Slippa fundera på var jag ska börja och var jag ska sluta. Bara fokusera på skrivandet. Få till orden. 

Men vilken tid det tar sen. Har ju allt nedskrivet för hand. Ska bara överföra det till datorn, samt dela upp det kapitel för kapitel. 12 timmar spenderade jag totalt förra helgen. Kom nästan halvvägs . Jämfört med nu i helgen då det är jobb  som gäller. 

Och ett antal koppar senareEtt tydligt tecken på att jag är igång med skrivandet är åtgången av te. Tappat räckningen över antal koppar som gick åt vid researchen, och planerandet av de fyra första kapitlen. Ska försöka hinna med några kapitel till och några tekoppar till innan läggning. 

Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman

 

Titel: Saker min son behöver veta om världen
Författare: Fredrik Backman
Sidor: 202 sidor
Förlag: Månpocket
 
Handling
Boken är en humoristisk handbok om kunskaper som författaren anser att hans son behöver veta om världen. Såsom vad som hände med hans sjungande giraff, om ikea och toaletter. 
 
"Kane rusade in i ringen och lyfte upp Shaen Michaels i håret och chokeslammade hon rakt ner i golvet som om Shawn Michaels huvud var en kokosnöt och Kane precis hade gått förbi den där jäveln som sjunger "far jag kan inte få upp min kokosnöt" och bara "men ge hit kokosnötsjäveln så ska jag öppna den åt dig då!", och alla de andra D-Generation X-mobbarna la genast benen på ryggen och flydde som en flock små harar."
 
Omdöme
Köpte den på flygplatsen då jag behövde något att läsa på flyget. Det är ingen genre jag läst tidigare, men den verkade rolig när jag bläddrade igenom den lite snabbt. Jag vart inte besviken, fick många skratt genom resan och även på andra sidan atlanten. Verkligen en skön bok att läsa. Språket var en aning lättare än den jag brukar läsa i vanliga fall det erkänner jag. Men det störde mig inte alls. MAn måste ändå hålla dörrarna öppna för andra genrer. 
MEN jag vet inte om jag skulle rekommendera den för en som inte har barn. Tror att det är det som är själva grejen. Igenkännande faktorer när man har småbarn. Alla utmaningar det innebär. 

Stephenie Meyers nya bok

 

Det kan knappast ha ungått någon att Stephenie Meyer nyligen släppte en ny bok till glädje för alla Twilight fan (inklusive jag). Sen att det vändes till besvikelse för andra är en annan femma. På forum har boken ifrågesatts t o m. Boken anklagas för att bara ha bytt namn på karaktärerna, inget är omskrivet. Det är bara ett sätt att ytterligare tjäna pengar på serien. Vad hände med dottern? Med Bella? Med Edward? Och Jakob? Återstår att se om det någon gång i framtiden kommer en fortsättning så att man man får svar på dessa frågor. En sak vet jag helt säkert, och det är att jag ska försöka få råd att köpa den. Varför?

Tanken har slagit mig efter att ha läst några kommentarer på nätet om boken, att hon kanske vill få igång en diskussion om de traditionella könsrollerna?! Även i böckernas värld, precis som i verkliga livet (tyvärr), förväntas mannen ha rollen som maskulin – stark och beskyddande. Är man inte den där hjälpande handen i en nödsituation, är man inte man nog. Ni har nog alla hört uttrycket: ”Är du man, eller mus?!”. För ingen vill ju vara musen. Det är inte fint att vara feg som man. Inte socialt acceptabelt inom många kretsar. Samma sak gäller kvinnans roll. Kvinnan förväntas vara feminin. Ta hand om sig själv, vara moderlig, ha kontakt med sina känslor och skör. Bella bryter några regler där, men feminin är hon.

Ett exempel ur verkliga livet:

Ett par bor ihop, en man och kvinna denna gång. Var hamnar kvinnan oftast när de flyttar ihop? Jo, nämligen i köket, städar och tar hand om hushållet. Och senare även om barnen till största del. En traditionell roll som fortfarande tycks leva vidare i vårt samhälle. Mannen fixar det praktiska med bilen, det som går sönder hemma, monterar ihop ikea möbler mm. Invanda roller som de flesta tycks följa. Det är där Bella bryter LITE. Hon får tag i de där motorcrossarna och ber Jacob om hjälp att fixa dem. Hon lever på adrelin kickar ett tag. Ett drag som drar mer åt det maskulina hållet. 

Nu kommer det intressanta. Iaf ur författar synvinkel och för oss som tror på/kör genus. Rätten att få vara sig själv, oavsett kön. Vad händer om Bella och Edward blir den mänskliga svagare människan som behöver skyddas, medan Bella blir den överbeskyddande och starka vampyren?

Har en liten aning. Då rollerna var smått som det i ”Beuatiful Creatures”. Han en vilsen människa som i närheten av det övernaturliga bara vart en svag kille. Hon stark med magiska krafter. Hon kunde få hans hjärta att stanna med en kyss. Hur mycket han än ville skydda henne från de onda på hennes sida, så hade han ingen chans. Han var inte stark nog. Ett drag som inte ses som manligt i vårt sjukt förvridna samhälle.


Skriva varje dag

 

Om det är något man får höra/läsa så gott som nästan vid varje tillfälle, är att man ska skriva varje dag oavsett! Skriver man varje dag, blir man garanterat bättre. För alla har 20 minuter att avse. Det är iaf vad folk tycks tro. Det blir ännu ett måste i ens redan lååånga lista på måsten. Ännu ett stressmoment att hinna med. Det i sig kan bli en stress som gör att man inte får fingret ur röven, eller prestigekraven sätter käpp i hjulet. Inte ett ord kommer fram. Vill man åstadkomma något får man snällt sätta 30 minuter minst om dagen, sägs det. Att det innebär att sätta klockan på ringning 40 minuter tidigare för att få tiden att räcka till skiter jag fullständigt i. Jag måste orka jobba skift för att sen komma hem (kommunalt) och göra mat, diska för hand då vi inte har någon maskin, hjälpa barnen med läaxorna varje dag, duscha själv. Tjatta på att barnen ska ducha. Vips är klockan 20 och jag ska upp om 6½ timme varannan vecka. Varannan vecka kommer jag hem vid midnatt från jobbet. Så det tipset funkar inte för mig i verkliga livet. Skriva gör jag på lediga dagar, eller de dagar inte barnen bråkar om att duscha/borsta tänderna/vill inte göra sina läxor/vill inte sluta leka med kompisen – ibland kommer allt samtidigt. Så man får snällt dela upp alla saker i livet. T o m saker som att noppa ögonbrynen hamnar på den listan. Allt för att orka!


Change of plan
I två år försökte jag delta i nanowrimo, och misslyckades. Första gången utbränd och som en del av terapin. Andra gången som frisk och ville testa vad jag klarade av.  I år tänkte jag hoppa över det. Började grubbla redan när mini versionen av nano anordnades och trodde inte jag skulle orka. I augusti började Pep pratet på diverse forum och jag tänkte kanske, men hittade inget material att arbeta med. Tills förra veckan då jag beslutade mig för att testa igen. Så nu är jag inne på att planera historien för första gången. Har hunnit till  kapitel 4 totalt, bäst att vara ute i tid. Den 1 november smäller det.